Gramantygel

En hjälptygel som man använder vid behov för att få hästen i en stadigare form. Hästar som t.ex. blir väldigt starka och blir för höga eller öppna i formen, får hjälp av denna tygel att hitta en lägre form och arbeta mer avslappnat.

Viktigt är att man inte använder den på fel sätt och håller den för kort, då syftet inte är att ”dra ner” hästens huvud utan enbart visa vägen och hindra hästen från att slå sig fri. När hästen går på tygeln, ska alltså gramanen inte fortsätta dra, utan i stort sett vara mer hängande.

Många upplever att de med gramantygeln blir mer avslappnade i sits och hand. Så länge man använder den rätt kan den vara mycket användbar både för häst och ryttare.

Den kan fästas i sadelgjorden mellan hästens framben och därifrån gå genom bettringarna och upp till ryttarens hand. Den kan även fästas i sadelgjorden på varsin sida sadeln och sedan gå genom bettringarna och upp till handen. Ryttaren får här alltså dubbla tyglar, vilket i sig kan vara ganska svårt när man inte är van. Man kan då t.ex. hålla gramantyglarna tillsammans med de vanliga tyglarna, mellan lill- och ringfingret, eller separera tyglarna och hålla gramantyglarna mellan lång-och ringfingret. Det viktiga är att man kan använda den på rätt sätt och att man håller reda på tyglarna.

Man kan även använda gramanen vid hoppning på låg höjd eller bomarbete.

Orutinerade ryttare bör inte används gramantygel, utan kan i stället ta hjälp av en thiedemantygel*. Första gångerna man använder graman bör man ta hjälp en en tränare eller annan kunnig person.

graman11

* Thiedemantygeln är en hjälptygel som är till för att hålla hästens form stadigare, främst de hästar som lätt kan gå i en för hög form. Den fästs, likt en martingal, med en rem runt halsen och en mellan frambenen och till mitten av sadelgjorden. Skillnaden är att det inte finns några remmar med ringar som tygeln ska löpa genom. Istället finns två längre remmar med hakar på, som ska fästas i särskilda tyglar med antingen 3 eller 4 små ringar i. Remmarna går då genom bettringarna (inifrån och ut) och hakas sedan fast i den ring som passar bäst. Ringarna som sitter närmast bettet ger en mildare inspänning och tvärtom.  (BILD OCH MER FAKTA KOMMER)

 

Tillbaka till utrustning