Vinter i stallet – minusgrader

Höst och vinter kan vara härligt på många sätt och vis. Luften är frisk, solens strålar silas mellan de röd-gula
trädgrenarna, snart kommer snön och plötsligt kan man även ta en kvällsritt ute i skogen utan att det är alltför mörkt.

Hur underbart det än kan låta, har denna tid också en baksida; regn och lera varvat med minusgrader och frost! Även
om skurarna kan vara korta och solen direkt efteråt kikar fram, lämnar regnet ändå långvariga spår efter sig i form av LERA! Då leran stelnar i kylan blir marken istället knagglig att gå på.

MINUSGRADER
Om det växlar mellan plus- och minusgrader kan underlaget ta skada, framför allt i hagarna, utanför stalldörren eller kanske rentav vid skrittmaskinen om man har en sådan. När det varit plusgrader och regn, blir marken där hästarna vistas mycket lerig, vilket är svårt att göra något åt. Hagmarken får sällan vila och har svårt att återhämta sig. När det sedan fryser på och blir minusgrader, stelnar leran och marken blir då bucklig och knagglig. Om det är blött och lerigt, och man vet eller anar att det ska frysa på under natten, kan man förebygga det värsta genom att kratta marken på vissa ställen.

minus1

 

Halka är en annan baksida av dessa väderomslag. Underlag som är hårt och knaggligt eller väldigt isigt ökar skaderisken hos hästen. Sanda så mycket det går på de halaste platserna. Tänk på att brodda hästen vid halka samt rasta av hästen på annat underlag, t.ex. inne i ridhuset, så hästen får utlopp för sitt rörelsebehov.

Kolik är vanligt i dessa tider. Hästen väljer ofta, klokt nog, att stå mer stilla då underlaget är såhär dåligt. Ofta väljer hästägaren också att öka fodergivan när det blir kallare, samtidigt som hästen kanske inte dricker lika mycket då vattnet är väldigt kallt eller rent av helt fruset. Kolla till vattnet både i stallet och i hagen så ofta som det bara går. Ge hästen möjlighet att dricka sig otörstig på morgonen innan den går ut i hagen, om vattnet frusit under natten. Se till att hästen får röra på sig och rasta av sig, då den ofta står mer stilla i hagen.

 

Den klippta hästen bör ha ett täcke samt gärna extra grovfoder för att kunna hålla värmen.

Den oklippta hästen klarar sig i regel utan täcke, dock är detta lite individuellt då vissa hästar är mer frusna än andra, vissa sätter mer vinterpäls än andra och så vidare. En häst med mycket vinterpäls blir mer svettig vid hårt arbete. Låt gärna den svettiga hästen stå inne en stund med svettäcke så den får torka lite innan den släpps ut i hagen.

Läs mer om täcken här

 

minus7minus6minus8