Daglig visitation

När man visiterar hästen, ser man efter hur den mår. Man ser över och känner igenom hästen för att upptäcka eventuella sår, skador eller annat som kan vara fel. För handen längs hästens rygg och ben – ömmar hästen i ryggen? Är någotvis ben svullet eller varmt? Om man gör detta dagligen har man lättare att upptäcka om något inte är som vanligt.Visitationen kan man göra i samband med rykten.

Att känna igenom hästens muskler med handen för att upptäcka ev. smärta kallas för att palpera. 

Den friska hästen

  • Blicken ska vara klar och uppmärksam och hästen är ”pigg och vaken” med normalt öronspel. Om hästen ser hängig ut mår den inte bra. Ta temperatur och kontrollera andning.
  • Normaltemperaturen är 37,5-38 grader.
  • Slemhinnorna i munnen är laxrosa.
  • Andningen är normal; en frekvens på 8-15 andetag/minut. Blöt handen och lägg den vid hästens nos och ta tiden. Om hästen andas snabbare än normalt kan den ha ont någonstans, ha feber eller kolik. För att kontrollera andningen, blöt din hand och håll den framför hästens mule och ta tiden.
  • Normal vilopuls är 28-40 slag/minut. Ta pulsen med två fingrar på ett blodkärl antingen under ganaschen eller vid kotan. Eftersom det är vilopulsen man här vill kontrollera är det viktigt att hästen är i vila och inte precis ansträngt sig vid ridning eller liknande.
  • Benen belastas lika mycket. Hästen kan vila ett bakben men om ett framben vilar är något fel. Om frambenen står framför hästen kan det tyda på fång. Om bakbenen är bakom hästen kan det tyda på smärta i t. ex. rygg, kors och länd men det kan även vara i hovarna.
  • Benen är fria från sår, värme, svullnad eller ökad puls. Följ senorna med handen uppifrån och ner för att upptäcka avvikelser. flank
  • Pälsen är blank och slät. Raggig päls kan tyda på mask.
  • Hästens flanker är avslappnade. Om flankerna är uppdragna kan hästen vara uttorkad. Det kan också bero på obalans i foderstaten, att hästen får för lite protein. Även en stressad eller orolig häst kan få uppdragna flanker. Misstänker man att hästen är uttorkad kan man nypa tag i huden på halsen. Om huden snabbt går tillbaka till normalt när man släpper, är det förmodligen inte vätskebrist.

Dessa kunskaper är nödvändiga för att kunna upptäcka avvikelser i tid och eventuellt förebygga sjukdomar. Enda sättet att lära sig är att träna och skaffa sig erfarenhet. Det är därför viktigt att den som är oerfaren tar sig tiden att utforska varenda liten del av hästen och lära sig hur ens häst normalt beter sig.

Vad kan vara fel om något avviker från det normala? Lär mer här

Även hästens box ska visiteras dagligen! Där kan man också lätt upptäcka om allt är som det ska