Hästen på bete

Nu är det sommar, gräset är grönt, hästarna blir feta och glada medan vi människor kan låta hästarna vara och i stället åka på semester. Eller…? bete

Såhär ser det ju inte riktigt ut i verkligheten. Många kanske tror att hästarna på bete sköter sig själva, då de kanske är ute även nattetid och äter gräs större delen av dygnet. Dock kräver dessa hästar precis samma skötsel som under resten av året, även om de får sin sommarvila och inte utför något arbete under betesperioden.

Vad gäller hästars hull är det väldigt individuellt huruvida de blir feta eller inte under sommaren. De hästar som är väldigt lättfödda kanske inte ska vara ute dygnet runt i juni då gräset är som mest näringsrikt, då de kan bli extremt överviktiga. Alternativt kan de gå i en hage med grus/mindre gräs under en viss tid av dagen. De hästar som tvärtom är väldigt svårfödda kan t.o.m. behöva stödutfodras med hö och kraftfoder, detta framförallt mot slutet av sommaren. Kom ihåg att gräset i juni kan vara dubbelt så näringsrikt som i augusti!

Att vara uppmärksam på:

  • Att vattnet är fräscht och fylls på dagligen. staket
  • Att betet verkligen räcker, kanske behöver de byta hage eller stödfodras?
  • Att alla hästar trivs och fungerar i flocken.
  • Att staketet är helt. Innan betessläpp, se över hela hagen och laga staketet vid behov samt se till att det inte ligger olämpliga föremål inne i hagen. Under sommaren, fortsätt hålla lite koll på staketet; hästar kan fastna i tråden, träd kan falla ner eller andra djur kan ta sig in i hagen och förstöra staketet.
  • Hovarnas skick. Hovarna är ofta torrare under sommaren, vilket kan leda till att de får sprickor eller ”flisar sönder”. Detta i sin tur kan leda till hälta, vid sprickor, och skodda hästar kan lätt tappa sina skor om sömmen inte har lika mycket att fästa i. Överlag slits skorna ut mer då hästarna är ute och rör sig betydligt mer under denna period. Se till att hålla hovarna fuktiga; spola av dem och pensla på olivolja eller någon typ av hovfett/hovolja. bete2
  • Eventuella sårskador. Se över hästen varje dag. Om hästen har sår, försök ta reda på orsaken. Kanske ligger det något vasst föremål i hagen som de andra hästarna också riskerar att skada sig på.
  • Allmäntillståndet; ser hästen hängig och sjuk ut? Behöver den kanske komma in några dagar och vila? Feber?
  • Insekter och eventuella insektsbett. Vissa hästar har väldigt ont av insekter och behöver mer skydd än andra. Flugtäcke och flughuva kan då vara väldigt bra. Hästar som är väldigt känsliga kan fara mycket illa, dels p.g.a. de bett de kan få och dels då de ofta springer omkring och är irriterade, vilket leder till att de inte få någon ro att äta och vila. Det finns också salvor man kan använda på känsliga områden, t.ex. bringan och vid skapet.
  • Hullet. Som tidigare nämnts, är hästar olika lätt- och svårfödda. Betesperioden får inte göra större skada än nytta! Om en häst väl börjar tappa lite i hull går det otroligt fort för dem att bli magra. Stödfodra i så fall i god tid. Om man vet att ens häst är svårfödd bör man förebygga detta innan det ens börjar synas på hästen.

Kom ihåg att rykta din häst! Bra för blodcirkulationen, pälsen behåller sin glans och samtidigt får hästen både massage och sin dagliga visitation.