Våren kommer! Vad ska jag tänka på?

Nu är det vår! Pälsbytet är i full gång, det är varmare på dagarna och broddarna kan så småningom plockas bort…

Pälsbytet
Har du märkt att din häst har en tendens att tappa hull och muskler under fällningen? Eller att den blir lite trött, sur eller känslig? Det är inte fällningen i sig som är påfrestande för hästen, utan själva pälssättningen, när hästen producerar den nya pälsen. Ämnesomsättningen ökar och pälssättningen prioriteras nu istället för muskler och fett. Man kan därför med fördel öka hästens fodergiva den här tiden och hålla lite extra koll på hästens hull. Det är bra om grovfodret är analyserat så att man vet att hästen får i sig det den ska, vilket i och för sig alltid är viktigt men särskilt under en period som den lättare tappar hull/muskler. Det är t.ex. ingen idé att bara ge mer hö för att bygga mer muskler, om inte höet innehåller tillräckligt mycket protein – då måste annat foder tillsättas, t.ex. ett proteinrikare kraftfoder. Läs mer om foder här

Många väljer att ge sina hästar B-vitamintillskott under denna period. Vid brist på B-vitamin kan hästen bli trött och tappa hull. B-vitaminet producerar dock hästen själv i grovtarmen. Om hästen har en tillräcklig foderstat ska produktionen av B-vitamin inte påverkas. Man får alltså bättra på foderstaten, om det behövs. Det finns delade meningar huruvida B-vitamintillskott fungerar vid pälssättningen eller inte. Det finns egentligen ingen forskning som står bakom det.

Bryggerijäst har visat sig ge bra effekter då det innehåller mycket protein (och även är rikt på B-vitamin).

Det är viktigt att öka grovfodergivan i god tid om man vet att hästen lätt tappar hull frampå vårkanten. Redan runt jul kan man ha detta i åtanke (särskilt om det dessutom är mycket kallt, då hästen behöver mer foder också av den anledningen).

Att påverka pälssättningen med hjälp av täcke är också något som det finns delade meningar om. Många hävdar att detta fungerar på deras hästar, och så länge man inte skadar hästen är det ju fritt fram att testa olika metoder. Men det är framförallt ljuset som styr när hästen börjar fälla; på hösten då dygnets ljusa timmar minskar, sätter hästen sin vinterpäls och tvärtom då det börjar bli vår. Detta styrs hormonellt. Det finns studier som visar att man kan minska vinterpälsen genom att ha ljusare i stallet under en längre stund på dygnet och bara ha nersläckt några timmar.

Många upplever att pälsbytet på våren är värre än på hösten. Detta kan bero på att många hästar gått på bete under sommaren; kanske ända in i augusti, och då lagrat på sig lite extra näring på det sättet.

Vissa hästar kan bli känsligare och mer irriterade i huden vid den här tiden. De kanske bli sura vid rykt eller sadling och får lättare skavsår t.ex. efter sadelgjorden. Att duscha hästarna kan underlätta irritation och klåda och att använda en tunnel till sadelgjorden kan  förebygga skavsår. Var något mer försiktig med borsten så det inte blir för hårt, om det gör hästen irriterad. Om hästen fäller mycket kan man använda piggborste, gummiskrapa eller ryktsten. Det kan få bort lös päls men kan också vara skönt för hästen om det kliar.

Tänk också på att oftare byta schabrak och täcke, då pälsen som lossnar samlas där och kan irritera ännu mer.

Läs även om huden och pälsens funktioner!

Snösulor eller ej? Brodda ur eller ej?
Skiftet mellan vinter och vår är som bekant ganska oförutsägbart. Det kan vara svårt att veta om det kommer mer snö eller om ishalkan verkligen håller sig borta. Har hästen haft snösulor hela vintern, kan man börja tänka på att inte sko med dessa när det närmar sig april. Snösulor är fantastiskt bra när det är snö, eftersom att det motverkar snöstyltor i hästens skor. Men när snön försvinner blir underlaget inte detsamma! Grus och småsten kan fastna mellan snösulan och hoven och skapa irritation – exempelvis ökar risken för hovböld… Sen är det är inte säkert att det är snö på ens majoriteten av vinterdagarna, så risken för en lerig och grusig vinter finns ju alltid. Men när våren kommer kan man ju tänka sig att snösulorna blir mer och mer onödiga och att nackdelarna är fler än fördelarna.

Broddarnas för- och nackdelar måste man också ha i åtanke!
Fördelar – Vid halt underlag minskar risken för att hästen går omkull och fläker sig eller får någon annan allvarlig skada.
Nackdelar – Hästen kan trampa sig själv och få sårskador. En människa eller en annan häst kan bli sparkad/trampad och skada sig allvarligt av broddarna.

När snön och isen har försvunnit vill man ju gärna ta av broddarna, eftersom att de då inte längre har några som helst fördelar utan enbart innebär skaderisk. Men snön och halkan kan ju komma lika snabbt igen! Har man då varit för snabb med att ta av broddarna, kanske man inte hinner till stallet innan halkan. Blindbrodd saknar den vassa spetsen och gör något mer nytta än inga brodd alls. Att den saknar spetsen gör ju att eventuella trampskador eller sparkskador inte blir lika illa. Dessutom kommer det inte in massa smuts i broddhålet och man ka därmed snabbt och enkelt byta till isbrodd igen.

Man får helt enkelt väga fördelar med nackdelar. Vilket alternativ är ”minst dåligt”?

Temperaturen kan ställa till det
Hur varmt ska det egentligen bli? Ena dagen är det 10 plusgrader, nästa dag är det 5 minusgrader. Nätterna kanske är jättekalla och dagarna jättevarma. Ingen vill ju att hästen ska frysa på natten eller svettas på dagen, så hur gör man då med täcket?!

Har man möjlighet är det såklart bra att låta hästen ha ett varmare täcke på natten än på dagen, ifall temperaturen i stallet är ungefär lika kall som utomhus. Om det enligt prognosen ska bli varmare frampå förmiddagen än det är på natten, får man som hästägare helt enkelt lägga på hästen ett tunnare täcke vid utsläpp, även om det är ISKALLT på morgonen! 1-2 timmar med lite mer kyla är bättre än 5-6 timmar med kokande päls under ett för tjockt täcke. Och hinner man inte byta täcke på alla hästar på morgonen kanske någon kan göra det på lunchen? Man får hålla koll på väderprognosen, temperaturen och vädret och försöka hitta så bra lösningar som möjligt. Ingen dag är den andra lik i mars eller april! Återigen – vilket alternativ är minst dåligt?

Hästens päls är självklart av stor betydelse. Är hästen helklippt eller har den tjock päls?

Står hästen av någon anledning ensam i en liten hage, kan den inte hålla värmen lika lätt. Tänk på detta framför allt under vintertid!

Vattnet kan fortfarande frysa
Kom ihåg att fortsätta hålla koll på vattnet! Även om det var varmt på dagen, kan det fortfarande frysa på under natten. Det där vattnet man fyllde på i hagen på eftermiddagen kan då ha frusit, vilket bara innebär onödigt arbete! Bättre att fylla på morgonen om man inte har en isolerad vattentunna eller Thermobar.

När dagarna blir ljusare och längre kanske man vill ha hästen ute längre. Då är det extra viktigt att det finns vatten i hagen, så att inte hästen får kolik!