Foderstrupsförstoppning

Foderstrupsförstoppning är ett livshotande tillstånd och innebär att foder fastnar i foderstrupen. Detta kan drabba alla hästar och kan bli riktigt allvarligt. betfor

En orsak kan vara att hästen äter torr betfor. Betfor är ett fodermedel som ska blötläggas och helst stå blött i 2 timmar innan utfodring, då det sväller när det blötläggs. Om det inte blötläggs och får svälla färdigt före utfodring, kommer det istället att svälla när hästen äter det, och därmed fastna och blockera foderstrupen. Det sväller alltså i kontakten med hästens saliv. Det behöver dock inte vara betfor som orsakar det, även annat kraftfoder kan fastna i foderstrupen, ofta om hästen kastar i sig fodret för fort.

Symptom

  • Hästen visar stark irritation
  • Hulkar och slår med huvudet
  • Drar ihop och sträcker ut halsen
  • Spärrar upp käkarna
  • Foderblandad saliv rinner ur både munnen och näsborrarna.

Detta är mycket smärtsamt för hästen. Den kan därför drabbas panik och kasta sig i boxen. Hästen behöver inte visa alla dessa symptom för att ha drabbats.

Diagnos
Ofta kan man med en gång ställa diagnosen p.g.a symptomen, men veterinären undersöker ändå foderstrupen närmare.  Man kan t.ex. göra en endoskopiundersökning för att se med kamera var stoppet sitter.

Vad ska jag göra om jag misstänker foderstrupsförstoppning?
Kontakta alltid veterinär och följ instruktionerna du får. I väntan på veterinären, ta ut allt foder ur boxen, massera vid halsfåran på halsens vänstersida. Då kan stoppet till viss del lätta. Led gärna runt hästen i skritt.

Vad ska jag inte göra?
Spola INTE in vatten i hästens mun, ge den heller inte paraffinolja. Det kan komma ner i hästens lungor och den kan få lunginflammation. Invänta alltid veterinär och gör inget annat än de instruktioner du får i telefon.

Hur ska jag förebygga foderstrupsförstoppning?
Se till att hästen alltid får i sig tillräckligt med vatten, helst fri tillgång om det är möjligt.

minus2 termobar

Detta kan vara svårt på vintern då vatten lätt fryser. Då får man antingen vara noga med att vattentillgången ses över några gånger per dag, eller skaffa t.ex. en termobar, en vattentunna med eluttag som håller vattnet uppvärmt. Se också till att hästen får äta grovfoder en stund innan du ger den kraftfoder. Dels blir hästen något lugnare när den börjar tugga i sig kraftfodret och dels smörjs mun och foderstrupe med saliv en stund så fodret lättare bearbetas och inte fastnar.

På sommaren får man också se över vattenintaget och se till att ge extra mycket då hästen dricker mer i värmen. Om hästen kommer in från hagen efter en dag med för lite vatten, kan kraftfodret fastna i foderstrupen då hästen är ”torr” och kanske äter lite för snabbt; salivproduktionen inte då inte riktigt hinner ikapp.

Har man en häst som äter stressat och får i sig kraftfodret för snabbt kan man lägga stora stenar i krubban. Då äter hästen automatiskt långsammare, då det blir svårare att komma åt kraftfodret och den måste pilla bort stenarna. Det får dock INTE vara så små stenar att hästen råkar få i sig dem.

Undvik att utfodra hästen med kraftfoder:

  • Direkt efter ansträngning, t.ex. efter ridpass
  • Efter den blivit sederad (fått lugnande medel av veterinär)
  • Då den inte ätit grovfoder eller druckit på flera timmar; speciellt vid morgonfodring då det ibland har gått 8-10 timmar sedan senaste fodringen.

 

 

Tillbaka till sjukdomar