Hälta

Hälta är ett tecken på att hästen har ont i ett/flera ben eller hovar. En hälta kan ha många olika orsaker (läs bland de olika sjukdomarna). Den kan uppstå akut eller komma smygande. Den kan också vara intermittent, dvs komma och gå i perioder. Ibland kan hältan också visa sig vid uppvärmning av hästen men försvinna efter en stunds motion.

Det finns två s.k. grupper: Belastningshälta och rörelsehälta.

  • Vid rörelsehälta tar hästen ett kortare steg framåt och rör även benet långsammare.
  • Vid belastningshälta vill hästen inte belasta det sjuka benet. Den för då över vikten på det friska benet så fort som möjligt.

Det finns 5 grader av hälta, där 1 är lindrig hälta och 5 innebär att hästen är blockhalt. Blockhalt betyder att hästen inte alls stödjer på benet.

För att kunna ta reda på orsaken och kunna bedöma vad hästen behöver för behandling är det viktigt att veta var hältan sitter.  Detta kan ibland vara svårt att hitta. Veterinären kan då t.ex. spruta in smärtstillande på ett visst ställe, för att sedan studera hästen när den travar. Om hästen är ohalt efter bedövningen vet man var smärtan satt innan sprutan. Man kan också behöva röntga benet; något man oftast behöver åka till klinik för men det finns även veterinärer som kan ta med en portabel röntgen ut till stallet. Om man misstänker att smärtan sitter i hoven kan man ta hjälp av en visitertång för att känna på hoven.

Vid hälta, kontakta veterinär!

 

Tillbaka till Sjukdomar