Hovböld/hovinflammation

Hovböld uppstår i hovens läderhud om den t.ex. trampat på något vasst eller blivit sömstucken. Det kan också orsakas av stengalla, en blödning i hoven som har liknande orsaker och symptom. Under vinterhalvåret om hästen har snösulor även då det inte är någon snö ute, kan det samlas grus och sten i hoven som fastnar i snösulan och detta kan orsaka böld/blödning.

Symptomen är att hästen blir ofta plötsligt halt, ömmar och får också ökad värme och puls i hoven.  Benet kan också bli svullet. Smärtan kan lokaliseras med hjälp av visitertång.

När bölden lokaliserats måste den skäras upp, tömmas på var och desinfekteras.

Vid misstänkt hovböld, kontakta hovslagare! Om hovbölderna kommer vid upprepade tillfällen kanske hästen behöver sulor under skorna. Rådfråga hovslagaren.

Hovinflammation kan likt hovbölden också orsakas t.ex. av att hästen trampar på något vasst, men kan också drabba den häst som vanligtvis är skodd men plötsligt får gå barfota. Hästen med tunn sula löper större risk. Den kan vara ytlig eller djup. Den senare är mer allvarlig, då även hovbenet kan angripas. Det är vanligast att framhovarna drabbas.

Skillnaden mellan hovinflammation och hovböld är att bölden har ett bestämt ställe i hoven, och inflammationen kan drabba större delar.

Symptom är ökad värme och puls, feber och hälta.

Kyl med kallt vatten och kontakta hovslagare vid misstänkt hovinflammation.

 

Tillbaka till Sjukdomar