Korsförlamning

Korsförlamning är en muskelsjukdom som kan drabba hårt arbetande hästar som är i en viloperiod, utan en minskad fodergiva. Om hästarna under vilan får mycket kolhydrater får musklerna påfyllning av glykogen, ett väldigt energirikt ämne. När hästen sedan börjar arbeta igen, förbränns glykogenet väldigt fort och då bildas mjölksyra. Detta är helt normalt, men under denna tidpunkt finns det för mycket glykogen vilket betyder att kroppen inte hinner med att transportera bort mjölksyran och den börjar fräta på muskelcellerna. Korsförlamning var väldigt vanligt förr på arbetshästarna som vilade under helgen och sen togs ut på hårt arbete på måndagen.

Symptomen kan vara att hästen efter ca 10-30 minuters arbete plötsligt får svårt att röra sig, bakbenen låser sig och muskulaturen i bakdelen känns hård. Hästen börjar svettas och andas häftigare. Om man fortsätter arbeta hästen kommer dessa symptom öka, hästen kommer bli allt stelare. Hästen kan, som i kolik, skrapa med framhoven och titta mot buken.

Vid svårare fall kan hästen få svårt att stå på benen och bli liggandes. Urinen bli rödbrun. Detta beror på ett att muskelfärgämne som heter myoglobin läcker ut med urinen. Det är alltså ingen blödning.

Avbryt arbetet med en gång och kontakta veterinär! Låt hästen vara i sin box och lägg på ett täcke så att den håller sig varm. Ta även bort allt kraftfoder.

Man kan förebygga denna sjukdom genom att motionera hästen även under helgen eller minska/ta bort kraftfodret under en viloperiod.

 

Tillbaka till Sjukdomar