Mugg & rasp

Mugg är en hudinflammation som drabbar hästens karleder (mellan hovskägg och hov). Huden, som egentligen ska verka som en barriär mot bakterier, är vid karlederna tunn och känslig. Om den huden då ständigt är fuktig karledoch smutsig, särskilt på hösten då det ofta är lerigt ute i hagen, försämras skyddet och huden kan lätt bli sårig och infekterad. Det är då inflammationen uppstår.

Symptomen är små sårskorpor som uppstår i karlederna.  Även värme, svullnad och rodnad kan uppstå. Vissa hästar kan t.o.m. bli halta, pga. smärtan från såren. Men så länge hästen är ohalt är det bara bra om den får röra på sig. Den svullnad som kan uppstå brukar då minska.

Hästens hovskägg är till för att skydda karleden. Vissa hästar har väldigt mycket hovskägg och får därför ett bättre skydd. Många hästägare klipper hovskägget, vilket tar bort en del av hästens naturliga skydd och man bör därför vara väldigt noggrann med att hålla karlederna rena. Dock kan hovskägget i sig bli väldigt smutsigt och det kan vara svårt att få det rent samt att många tycker det är snyggare utan så mycket hovskägg. Det är en smaksak och upp till var och en, huvudsaken är att man sköter om sin häst på bästa sätt!

Det är också viktigt att skölja av benen om hästen har gått på ett saltat underlag.

Vita ben är extra känsliga och har lättare att drabbas av mugg.

Att ha boots på hästen kan också lättare orsaka mugg, eftersom smutsen kan fastna på bootsen och lätt orsaka skavsår. Vissa har boots på bara vid ridningen och andra har dem ute i hagen. Syftet kan vara att skydda hästen mot s.k. balltramp eller att hindra hästen från att trampa av sig skorna. Det viktiga är att fundera över varför man sätter på bootsen och om fördelarna med dem verkligen överväger nackdelarna. Gör bootsen mer skada än nytta är det kanske bättre att hästen får vara utan.

Behandla mugg:

  • Håll karlederna så rena som möjligt. Spola benen om hästen är lerig och tvätta med en mild tvål, t.ex. Lactacyd. Tvätta skorporna ordentligt så de trillar av, för att komma åt bakterierna som sitter där under.
  • Spola dock inte av benen i onödan; är de torra och fina är det bättre att låta dem vara det.
  • Torka av benen efter spolning med en ren handduk.
  • Smörj in med mjukgörande salva, t.ex. vaselin.
  • Blir det inte bättre efter några dagar, kontakta veterinär!

Rasp kan bli en följd av att muggen inte behandlats i tid. Då har skorporna spridit sig upp till skenbenet. Rasp kan i sin tur leda till lymfangit.

 

Tillbaka till Sjukdomar