Överben

Ett överben är en inflammation i benhinnan som kan orsakas av slag, t.ex. att hästen slår i sig själv med motsatta sidans ben. Det blir en blödning under benhinnan och det bidrar till att nytt ben bildas, för att förstärka benet, på de ställen där benhinnan utsatts mest.

Det kan också orsakas av överbelastning. Om en unghäst rids i en för hög form, med sänkt rygg, kan benhinnan bli överansträngd. Detta för att hästen inte bär upp ryttaren på rätt sätt, med ryggmuskulaturen, utan tyngden förs över till hästens framben. Detta i sin tur kan orsaka överben på skenbenet. Även felaktig benställning, dålig hovvård eller felaktig utfodring kan bidra till inflammation och överben.

Oftast är överbenet bara ett ”skönhetsfel” och ger inga större problem för hästen. Då kan de fortsätta ridas precis som vanligt. Vissa hästar blir däremot halta och ibland fortsätter överbenet att växa. Hästen bör då vila och eventuellt få antiinflammatorisk behandling. Kanske måste det också opereras.

 

Tillbaka till Sjukdomar

Om överbenet sitter på ett ställe där det ständigt innebär stor risk för fler slag, bör man skydda det med benskydd eller lindor.