Senskada

Senorna sitter i varsin ände av en muskel och fäster muskeln med skelettet. Om en sena överbelastas, t.ex. genom ett alltför hårt arbete (särskilt för otränade hästar), kan fibrerna i senan tänjas ut för mycket och då skadas senan. Det uppstår en inflammation och hästen blir svullen, varm och halt. Hästen känner också smärta om man trycker på senan.

Senan kan i värsta fall gå av (kallas ruptur). En senskada kan även uppstå om hästen trampar snett, vilket också gör att senan tänjs ut för mycket.

För att förebygga senskador är det viktigt att hästen tränas så att senorna stärks. Men den får inte heller tränas för hårt, då kan den i stället bli överansträngd och pga. det drabbas av en senskada. För unghästar är det viktigt med mycket rörelse, t.ex. att den motioneras och tränas i lagom mängd (inte för hårt) och att få röra sig fritt i stora hagar. . Men inte bara träning utan också fodret spelar en viktig roll för hästens hållbarhet. Underlaget på ridbanan får inte vara för mjukt, så att det blir djupt eller halt. Variera också underlag och träning genom att vissa dagar rida ut i skogen eller skritta en stund på hårt underlag, gärna asfalt. Om det är halt ute ska hästen ha broddar för att inte halka.

Om en otränad häst ska börja tränas mer, är det viktigt att gå långsamt fram och vänja hästen successivt.

Vid hoppning bör hästen ha senskydd på sig.

Ridhästar drabbas oftast i den ytliga böjsenan och gaffelbandet. senor (3)

Det tar lång tid innan skadan läker och det krävs mycket tålamod. Det är också stor risk att den skadade senan i framtiden skadas igen. Man bör räkna med några månader och upp till ett års konvalescens. Vissa hästar blir tyvärr aldrig bra igen.

48 timmar efter skadan uppkommit ska benet kylas ca 3-4 gånger/dygn, minst 20 minuter åt gången. Att kyla gör att svullnaden går ner och skadan kommer läka bättre. Om man inte har möjlighet att kyla med vatten finns det speciella damasker (benskydd) som ska ligga i frysen eller i kallt vatten före användning.

Man ska sen bandagera benet med padd och en oelastisk linda, för att få värme, vilket också minskar svullnaden. Man lindar från framknäet/hasleden och ner över kotan. Man bör också bandagera motsatta sidans ben, för att minska överbelastning i det benet.

Kontakta veterinär och låt hästen vila!

 

Tillbaka till Sjukdomar