Inför sommarbetet

Planerar du att ha hästen på bete? Då ska du tänka på följande faktorer:

  • Är min häst lättfödd, svårfödd eller normalfödd?
  • Är min häst fet, mager eller normal i hullet?
  • Brukar min häst hålla sitt hull inom rimliga ramar på bete eller brukar den bli mager/fet?
  • Hur länge och under vilken period är det lämpligt att min häst går på bete?
  • Är min häst känslig och får lätt kolik?
  • Har min häst tidigare haft fång?

Dessa punkter spelar en stor roll och är saker man verkligen ska tänka igenom, för hästens bästa! Om hästen är normalfödd och normal i hullet samt brukar hålla sitt hull normalt under betesperioden, är det såklart lättare att ta beslut om betesperioden – då kan man själv välja mer hur man vill ha det. Man själv kanske inte har möjlighet att ha hästen på bete hela sommaren, eller tvärtom vill ha hästen på bete en lång period. Så länge man håller koll på hästen dagligen och sköter om den, så kan man vara mer flexibel.

Om hästen däremot är svårfödd och tappar i hull, krävs lite mer planering. Eftersom att gräset har betydligt mer näring i början av sommaren än i slutet, är det framför allt i slutet av sommaren man bör vara beredd på att eventuellt stödfodra. Då bör man också ha planerat för det redan innan sommaren, så att man säkerligen vet att det kommer finnas hö/hösilage. Det finns en bild av att alla hästar blir feta på sommaren, men så enkelt är det inte alltid. Det finns hästar som tvärtom magrar av.

Har man en lättfödd häst, bör man se till att den är i god kondition och lagom i hull redan innan man släpper på bete. Om hästen är fet och dessutom har en historik av fång under somrarna, vilket är inte är ovanligt för feta hästar, är det extra viktigt att tänka sig för. Det bästa är att sätta hästen på ett magrare bete och vänja den långsamt.Kontakta veterinär om du har en fånghäst och är osäker på hur du ska göra med betet! Det är inte säkert att hästen klarar av ett bete.

Har man en häst som har lätt att få kolik, är en långsam introduktion av betet också viktigt. Att plötsligt gå från bara hö till bete på fulltid innebär alltid en kolikrisk, framför allt om hästen redan är känslig. Man kan börja med att beta hästen för hand en stund varje dag. Sedan kan man släppa hästen i gräshage ca 1 timme, för att sedan öka mer för varje dag. Även om hästen redan står i gräshage på vintern, är ett bete i en sommarhage betydligt kraftigare eftersom att hästen i sin vinterhage äter upp/trampar ner det mesta gräset som växer upp.

Är hästen känslig för insekter eller sol? Se till att ha ett bra medel mot insekter och eventuellt flugtäcke och flugluva. Även täcke mot soleksem finns att köpa så det är värt att kolla upp. Vissa hästar kan lätt bli solbrända och såriga på mulen. Då finns bra salvor att använda mot detta, men just vilken sort som funkar kan vara individuellt. Det kan också vara så att man de riktigt varma dagarna behöver ställa in hästarna några timmar under dagen, så de får vila från sol och insekter. 

Det är inte bara hästen som ska passa för bete, det är också själva betet som ska passa för hästen! Att ha hagar som räcker för antalet hästar är viktigt; ca 1-2 tunnland per häst är ett bra riktmärke. Om man har en stor hage eller om man har flera mindre som man växlar mellan, kan ju se lite olika ut. Det viktiga är att betet inte tar slut för fort. Hur själva betet ser ut är också bra att veta innan man släpper hästen. Om betet är tjockt och frodigt, lämpar det sig inte för den redan överviktiga ponnyn med fånghistorik osv… En annan sak man kan titta efter på betet, är om det finns partier i hagen där hästen får skugga så att den kommer undan den gassande solen.

Det finns mycket att fundera på! Lika mycket som när man ska välja stall. Att planera och ha hästen på bete är ingen semester.