Månadens personlighet – augusti

Denna månadens personlighet är Josephine Ryberg

Yrke: Ridlärare, Egen företagare www.hastkraftsomdrivkraft.com
Utbildningar: Djurvårdare, Svensk Ridlärare level 2, Verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar

Josephine är en riktig eldsjäl som verkligen brinner för hästarna och ridskolelivet. Hon är en aktiv person som inte är rädd för att ta i! Med en stor dos engagemang, erfarenhet och ödmjukhet vill hon utveckla hästnäringen, något som hon nu jobbar med i sitt eget företag. Viljan att också ständigt utveckla sig själv inom branschen och att skaffa sig en bred utbildning har gjort det möjligt att jobba med det hon älskar allra mest: HÄSTEN!

För att få reda på mer, läs här denna intervju med Josephine, månadens personlighet!

När kom hästarna och ridningen in i ditt liv? 
Min första kontakt med hästar var på ett barnkalas där vi fick rida barbacka på ett stort halvblod. Det var skräckblandad förtjusning, och efter det ringde jag själv upp ridskolan och skrev in mig. Kommer ihåg att jag inte ens kunde mitt eget personnummer, utan fick fråga syrran.

Vad var det som fick dig att vilja ha hästen som yrke?
Det föll sig naturligt eftersom jag gick djurvård på gymnasiet och visste att jag ville arbeta med djur tidigt i livet. Men det var först när jag fick jobb som ungdomspraktikant på en ridskola i Småland, som jag fick sug på ridläraryrket.

Att hålla på med hästar kan vara slitigt, både på hobbynivå och i yrkeslivet. Vad är det som håller motivationen uppe för dig?
Det låter som en klyscha, men faktiskt så är det kärleken till hästen! Jag älskar hästar och deras inflytande på oss människor, inget är vackrare än hästens själ! I övrigt är det så att jag gillar slitet, jag är ingen bekväm person utan vill gärna kämpa och slita lite. Då kan man ta kväll med gott samvete sedan!

Du har nu också ett företag; Hästkraft som drivkraft. Berätta mer!
Jaa! Jag är stolt egen företagare! Mitt företag arbetar med föreläsningar/workshops inom hästnäring. Alltifrån ridlärarroll till värdskap och verksamhetsutveckling.

Du har genomgått flera olika utbildningar. Vad har dessa utbildningar betytt för dig?
Mina utbildningar tillsammans med mina år i yrket (19 år!!) gör mig trygg i kunskap och erfarenhet. Man blir lite mer ödmjuk och inte så snabb att döma när man blir äldre.. Utbildning är A och O tillsammans med erfarenhet. All utbildning är bättre än ingen alls!

Har du några särskilda tips till den som jobbar eller funderar på att börja jobba med hästar?
Styrketräna ! Det är väldigt viktigt att träna och äta bra mat. Var ödmjuk inför andras kunskap och erfarenhet. Är man genuint intresserad så har man vett att investera i timmar med hästar, och tillsammans med andra mer erfarna personer. Jobba inte svart, men var beredd på att slita, jobba hårt och på dygnets alla timmar.

Utöver hästarna, vad har du mer för intressen?
Träna, gå skogspromenader med hunden. Familjen är väl inget fritidsintresse, men jag umgås väldigt gärna med dom!