Månadens personlighet december

Månadens personlighet är Tess Odelberg, ryttartalangen som inte räds utmaningar i ridningen! Hon tar sig gärna an de svårare hästarna och bevisar gång på gång att ingenting är omöjligt!

Sysselsättning: Studerar på REAL-gymnasiet inriktning häst.
Bor: Målsryd, Borås kommun
Instagram: @tessodelberg_equestrian


Tess och hästen Gameboy

Hur och när väcktes ditt hästintresse?
Jag har bott på en gård med hästar hela livet med en mamma och pappa som rider så det var naturligt att vara runt hästarna hela tiden och det var så intresset väcktes.

Vad tävlar du för gren?
Jag tävlar mestadels hoppning men även en del fälttävlan då jag älskar känslan av mångsidighet plus att det ger välridna och modiga hästar.

Hur mycket rider du just nu? Rider du en eller flera hästar?
Jag rider 1-2 hästar på vardagarna i och med att jag går i skolan och på helgen när det inte är tävling tränar jag upp till 4 hästar.


Hästen Boston rose (Gurkan)

Vilka fördelar finns med att rida flera olika hästar och vad är den största utmaningen med det?
De fördelar jag ser med att rida flera olika hästar är att varje häst är unik och kräver att jag som ryttare till viss del anpassar mig till hästen och att jag kan göra det på ett bra sätt vilket gör mig till en bättre ryttare. Jag jobbar däremot mycket med att jag ska kunna rida med så små hjälper som möjligt och att kunna behålla lugnet i stressade situationer eller om hästen är stressad och det är den största utmaningen för alla mina hästar blir stressade av olika saker.

Är det någon viss typ av häst som du dras till mer?
Jag dras till de lite mer speciella hästarna som är antigen ganska unga eller beter sig som ganska unga då jag älskar att utvecklas med hästen. Den ska gärna se ut som att den inte klarar av uppgiften vid första anblick men sedan bevisa att det faktiskt går. Det omöjliga är bara omöjligt till någon bevisar motstsen 😉

Vad är det roligaste du vet med ridningen?
Det jag tycker är roligaste med ridningen är när jag känner en utveckling både hos mig och hästen jag tränar/tävlar. Det behöver inte vara en stor utveckling som gör mig allra gladast utan bara känslan av att de små detaljerna börjar falla på plats får mig att vilja träna ännu mer och ge ännu mer.


Senaste tillskottet Pigalle

Hur lägger du upp en ridvecka för din häst när den är i full kondition?
Jag lägger upp veckan lite olika beroende på vilken häst det är och om det är tävling eller inte. Om jag ska exempelvis tävla den häst jag just nu har som går 120-130cm hoppning så börjar jag på måndagen med uteritt mer åt konditionsträning för att hon ska få utlopp för sin energi, tisdag dressyr med fokus på styrka och att hon verkligen ska komma upp på bakbenen, onsdag vila, torsdag uteritt igen men ett lugnare pass, fredag dressyr med fokus på att hon ska bli lösgjord, lördag tävling och söndag vila.

Vad har du för ambitioner och framtidsdrömmar när det gäller ridningen?
Mina ambitioner är att bli beridare och få möjlighet att jobba med hästar både uppsuttet och på marken. Min allra största dröm är att bli en del av eliten.

Har du några personer i din närhet som hjälpt dig och inspirerat dig extra mycket?
De som har hjälpt mig mest är mamma och pappa men även mina tränare Johanna Näshammar (dressyr), Eva Olausson (hoppning) och Viktoria Carlerbäck (terräng). Har även köpt flera fina hästar från Eva.


Här på Borås Fältrittklubb med Omard Diamonds