Månadens personlighet januari

Månadens personlighet är Rebecka Tell – fälttävlansryttaren som även kört motorcykel i svår terräng! Hennes ridning syftar till att få hållbara och välmående hästar som gillar sitt arbete. Hur lyckas man med det? Läs intervjun och låt dig inspireras!


Foto: Sivert Jonsson

Utbildning:
Samhäll ekonomi på gymnasiet
C-tränare fälttävlan
Hästskötarexamen
Högskola:
Idrottspsykologi I, II
Sports management
Pedagogik A
Idrottens etik och filosofi
Projektledning
Handelsrätt
Ska läsa socialpsykologi inom idrott och doping inom idrott vt 2018.

Yrke: Kombinerar tränaryrket med utbildning av hästar i liten skala samt konsultuppdrag inom mark o anläggning, lager och industri samt ridlärarverksamhet på ridskola.

Bor: Liten gård med sju boxar och paddock, liten terrängbana.
Hjärttorp, Ljung

Hemsida: rteventing.com
Instagram @rteventing


Foto: Sivert Jonsson

När och hur började ditt hästintresse?
Det har av någon outgrundlig anledning alltid funnits. Började på ridskola när jag var 7. Fick sedan egen ponny när jag var 10, och första hästen när jag var 12.

Hur länge har du hållit på med fälttävlan?
Alltid varit intresserad av fart och äventyr 🙂 Första start på ponny 1998 tror jag. Inte speciellt framgångsrik på ponny, har trivts bättre på häst. Variationen och utmaningen i att behärska de olika grenarna har tilltalat mig.

Fälttävlan är en väldigt allsidig gren! Vad skulle du säga att du har för nytta i vardagsridningen, av att vara fälttävlansryttare?
Variation. Olika underlag och väldigt allsidig träning, jag har hållbarheten i tanken i allt vardagsjobb. Hästarna ska vara friska, glada och arbetsvilliga. Ingen, varken djur eller människor, mår bra av monotont arbete dag efter dag. Som tränare har man förståelse för alla grenar och inriktningar, t ex hur en hoppryttare ska träna dressyr för att optimera sin ridning inför hoppmomentet, eller hur ett dressyrekipage ska använda hoppning som stärkande övning inför dressyrarbetet. Jag tror och hoppas att mina elever kan följa den röda tråden i arbetet oavsett vilken gren vi tränar för dagen, oavsett om det är dressyr- hopp- eller fälttävlansryttare som tränar. Det är viss skillnad på hur hopp- och fälttävlanshästar tränas i dressyr jämfört med dressyrhästar, och tvärtom så klart, så för mig är det viktigt med ödmjukhet och förståelse mellan grenarna.

Hur många hästar rider du just nu?
Lite många.. Men det är fina och roliga hästar..! Sju hemma plus två till som jag rider. Allt ifrån inridningshästar till tävlingshästar på internationell nivå.

Hur kan en vecka se ut för en av dina tävlingshästar?
Under tävlingssäsong men lite ”mellan tävlingar” eller innan säsong, när de går som mest är det optimalt ca 1 hoppdag, 2 uteritter, 1 markarbete, 1 dressyr, 1 konditionsarbete/snabbjobb, 1 vilodag. När det närmar sig tävling trappas intensiteten ner, de ska inte komma trötta eller slitna till tävling. Och efter tävling är det så klart mer vila. Kanske en hel vecka vila (i hage) och skritt/promenader efter en stor tävling. All träning är belastning och sliter ner kroppen, återhämtning är livsviktigt. Unghästarna går mindre och kortare pass, belastningen ökas succesivt i lagom takt för varje individ.


Foto: Sivert Jonsson

Sammanfattningsvis – det krävs mycket magkänsla för att träna lagom mycket och rätt saker vid rätt tillfälle för varje häst. Jag gör ett träningsschema veckovis för alla, men det ändras nästan alltid mer eller mindre just pga att hästar är djur och man får anpassa sig efter deras dagsform. Såhär vintertid är det svårare att planera, jag har inget ridhus hemma utan måste lägga planen efter var jag kan rida. Jag har ganska nära till ridhus så det är väldigt bra, men det tar ändå mer tid så ska jag dit hinner jag inte med lika många hästar som om jag kan rida hemma eller i skogen. Gillar inte att bli fast för länge inomhus heller utan rider helst ute när det är möjligt.

Hur skulle du beskriva den ultimata fälttävlanshästen?
Svårt. Arbetsvilja, lätt modell, lätt för att galoppera, hinderklok. Här ligger min största svaghet, jag ser det positiva i alla hästar och tänker att ”jaja men resten kan vi träna fram”.. Det går i vissa fall men det här är en bit i pusslet jag aktivt jobbar för att bli bättre på.

…och vad tycker du de viktigaste egenskaperna är hos en fälttävlansryttare, eller för en ryttare överlag?
Ödmjukhet. Alltid sätta hästens välmående först. En vilja att alltid bli en bättre ryttare, inte sluta vilja lära. Ridkonsten först och främst. Det är vi skyldiga dem. Här har sporten en del att fundera på för framtiden, hur ska vi kunna hitta tävlingsformer där just ridkonsten premieras mer och där inte resultatlistan är en spegel av var det finns resurstillgångar? Hur kan vi bli mer en sport där de aktiva faktiskt kan fokusera på att bli bättre ryttare och utbilda sina hästar långsiktigt och hållbart, istället för att fokus ska ligga på att finansiera satsningen?


Foto: Sivert Jonsson

Du har även kört enduro! (motorcykel i svår terräng). Till skillnad från fälttävlan är det ett fordon man sitter på och inte ett levande djur; men finns det ändå några likheter i utövandet mellan dessa två sporter?
Det finns många likheter. Enduron har t ex gett mig förmåga att tänka och reagera snabbt i hög hastighet, kurvteknik och mental styrka när man fysiskt är mer än helt slut. Detta har jag så klart nytta av i ridsporten också. Jag har lättare för vägval och linjer i terrängen än innan. Även på att snabbt ändra från plan a till plan b om det behövs tror jag.
Kör man motorcykel och tittar på en rot på marken kommer man nästintill garanterat köra i kull på den roten. Spelar du en bollsport och tittar på målvakten kommer du också träffa målvakten istället för målet. Men i ridningen blir sådana exempel mer diffusa, det finns alltid en individ till med blick och tanke, var det jag eller hästen som gjorde att vi missade omhoppningssvängen och fick en förbispringning..? Här känner jag mig mer säker efter endurokarriären att det nästan alltid är jag som sviktar. Jag kan inte skylla på motorcykelns vilja när jag vurpat i en sandkurva för att jag föll ner med blicken och tappade gasen en millisekund. Lika lite som jag kan skylla på hästen för att jag tappade fokus och framåtbjudning en millisekund i svängen på väg mot hindret…

Hur ser dina planer ut nu under det påbörjade året 2018?
Jag har två hästar som jag tänker ska gå NM i fälttävlan i höst och 140 hoppning om allt går enligt plan. Tre andra har jag siktet på 1* med och sedan ska unghästarna ut och prova sina vingar lite smått.