Månadens personlighet mars

Månadens personlighet är Anneli Josefsson, ridskolechefen som alltid håller motivationen och gnistan vid liv! Med sitt engagemang och hårda arbete har hon idag en framgångsrik ridskola, som hon själv har startat från grunden. Hur lyckades hon? Läs intervjun, den innehåller massor av jättebra tips!

Sysselsättning: Ridskolechef & ägare av Annelis ridcenter
Utbildning: Ridlärare level II, Fritidspedagog, stildomare, dressyrdomaraspirant, handikappledare
Bor: Öreryd, Småland
Hemsida: www.annelisridcenter.nu,
Isabergs ridklubbs hemsida http://idrottonline.se/IsabergsRK-Ridsport/

 

När började ditt hästintresse?
Jag red på Isabergs ridklubb i min ungdom, började i 8-årsåldern. Efter några år började jag även själv hålla i lite ridlektioner. Det var ett litet ställe då, utan ridhus.

Hur länge har du drivit din verksamhet?
Lite senare hade Isabergs ridklubb inte längre någon ridskoleverksamhet, så jag och en kompis började med grönt kort-kurser och teoriutbildningar. Vi fick bland annat hålla till på biblioteket med våra kurser! 1990 startade jag upp Annelis ridcenter, fortfarande inom Isabergs Ridklubb. Jag och min man började bygga stallet och senare, 1994 byggde vi ridhuset. Jag tog då tjänstledigt från mitt dåvarande jobb som fritidspedagog och startade upp verksamheten igen, som blev Annelis Ridcenter.

Hur var det att starta upp en ridskola från grunden?
Jag tog väldigt lång tid på mig och jobbade samtidigt halvtid på mitt dåvarande jobb. Startade upp ridskolan i väldigt liten skala och gick väldigt långsamt fram. Jag började köpa in några hästar för att sälja vidare. Sålde en häst och köpte två, sålde två och köpte tre osv. Det var så jag fick in pengar för att hela tiden kunna utveckla och bygga upp verksamheten. Det blev såklart också väldigt mycket missar i början! När man är ung har man väldigt bra självförtroende och mycket drömmar, men när man blir äldre blir man kanske lite mer realistisk… Att starta upp från grunden tar väldigt lång tid. Många har för bråttom, de köper in massa hästar och sedan startar de upp direkt. Det är viktigt att ha tålamod och ta tid på sig. Men det allra bästa är såklart att ta över en färdig verksamhet…

Vilka skillnader upplever du att det är på att driva ridskola idag jämfört med när du började? Och vad är sig likt?
Största skillnaden är att det var mycket lättare förr. Man satt inte så mycket på kontoret utan var mer i stallet. Förr var det bara lappar på anslagstavlan som gällde och då kom folk till stallet mer. Nu är det i och för sig lättare att få ut info eftersom det finns på hemsidan och facebook, men å andra sidan kommer folk inte och läser anslagstavlan i samma utsträckning vilket gör att de inte är i stallet lika mycket. Folk sökte heller inte kunskap på samma sätt för i tiden, man köpte böcker eller kom till stallet på teorisammankomster. Nu söker man kunskap mycket lättare själv. Men nu känner jag faktiskt att det börjar vända, att folk börjar ta mer tid till att vara i stallet.

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
Jag har stalltjänst varje dag, tillsammans med en av mina anställda. Sen rider jag min egen häst, kanske även någon lektionshäst eftersom det ofta är någon under inskolning. Hästarna får lunch, därefter kontorstid med räkningar osv. Sedan tar jag in hästarna och gör kvällens planering. Jag är ledig måndag och tisdag kväll, då har jag andra instruktörer som har lektionerna. Jag har själv lektioner onsdag, torsdag och fredag kväll. Alla sysslor förekommer i mitt jobb; ridlektioner, vaktmästarsysslor, administration… Men jag har också andra som kan hjälpa mig lite mer om jag någon gång är borta. 

Ett hästjobb kan som bekant vara slitigt! Vad är det som håller motivationen uppe för dig?
När det är lite halvtråkigt brukar jag sätta mig ner och komma på nya projekt. Vi har alltid något på gång, antingen förbättrar anläggningen eller bygger nytt; bastu, ny parkering, ny läktare eller vad det kan vara.

Det är också viktigt att hålla igång den egna ridningen! Jag hinner inte tävla men jag tränar hoppning och dressyr regelbundet. Jag gör en terminsplanering för jobbet och även en terminsplanering för mig själv!

Vad kan du ge för tips till den som själv funderar på att starta upp och/eller driva en ridskola?
Som sagt så är det viktigt att gå långsamt framåt och inte ha för bråttom när man ska starta upp från grunden. Jag köper in mina hästar av samma hästhandlare, har mina dem sedan i verksamheten under en lång tid. De nya hästarna skolas in under en lång tid och måste sedan gå med duktiga ryttare i början. Men även de trygga och säkra nybörjarhästarna måste ibland tas ur nybörjargrupperna och gå med de duktiga eleverna, för att underhållas och få lite ny gnista.

Jag individanpassar mina ridgrupper. Vissa grupper t.ex. har 8 elever, vissa har 6, allt beroende på vilka hästar och elever jag har. Jag vill vara säker på att jag har hästar som är lämpliga för grupperna. Där tycker jag att många gör fel. Många fyller upp sina grupper jättemycket och har samma antal i alla grupper men det är inte alltid så det funkar! Var lyhörd för dina elever och föräldrar. Det är lätt att få nya elever men sen måste man också kunna behålla dem! Se till att skapa god sammanhållning och ha många värdinnor som hjälper till, att det är trevligt och engagerat folk. Ha många aktiviteter vid sidan om ridskolan också, så att det är trevligt att vara där! 

Vi är en ganska traditionell ridskola med ridlektioner 6 dagar i veckan. Vi har även varannanveckasridning för de som inte kan varje vecka, och även ridning en gång i månaden för de som vill det. Det är inte svårt att få elever, men man får vara lite flexibel.  På somrarna har vi ridläger, både för ungdomar och föräldrar/barn. Vi har också en hel del helgkurser. Vi försöker ge våra elever en bred och bra grund i ridning och hästhantering och vi är väldigt måna om att det ska vara trivsamt och gästvänligt

Utöver hästarna, vad har du för andra intressen?
Odling, plocka svamp, biodling, gör egen äppelmust, honung, senap och vinäger. Det är dels en hobby men även marknadsföring för oss. Tack vare detta kan vi bjuda på mycket egenproducerad mat på våra ridläger! Vi har nu även börjat med en loppis på anläggningen.