Månadens personlighet – september

Månadens personlighet är Sara Hiller!

Sara är en tjej med känsla för hästar! I hennes arbete krävs samspel och förtroende mellan häst och människa, något som hon ständigt lyckas trolla fram. Vad som får henne att lyckas heter: ödmjukhet, tålamod och viljan att lära sig! 

Yrke: Instruktör och hästtränare i egna företaget Svea Hästkraft, ridlärare samt behandlingsassistent
Utbildningar: Ridlärare Level II – Strömsholm, Certifierad Monty Roberts instruktör – Monty Roberts International Learning Center (MRILC), Högskoleingenjör – KTH
Hemsida: www.sveahastkraft.se/

Vem är Monty Roberts? Läs mer här

Hur länge har hästar varit ett intresse och hur började allt?
Det måste ha börjat när min mamma tog med mig och min syster till ridskolan när jag var 6 år gammal. Jag var egentligen för liten för att börja i en vanlig ridgrupp men min mamma lyckades snacka in mig i samma grupp som min storasyster så att vi skulle kunna rida tillsammans. Redan andra gången på terminen var jag med om en skräcktur där ponnyn bet tjejen som ledde honom och sen stack iväg i full galopp kors och tvärs i ridhuset. Efter det litade jag inte på ledarna mer så min mamma fick leda mig, men jag blev inte avskräckt utan har haft ridning som största idrottsintresse sen dess!

Du är en av alla lyckliga som får arbeta med detta stora intresse! Vad är det roligaste med ditt jobb?
Jag älskar verkligen att umgås med djur och att samspela med dem på olika sätt. Så att ha hästar som arbetskamrater och kunder är precis som du säger en stor lycka! Roligast är när jag kan hjälpa en häst att komma över något den tidigare tyckt varit svårt eller jobbigt på något sätt. Då känns det som att jag gör nytta för just den hästen och även för ägaren som kanske haft svårt att hantera sin häst i den situationen. Sen trivs jag väldigt bra med att jag har ett så varierat arbete, att jag får lösa olika typer av problem och att jag får möta olika elever och kunder med olika typer av hästar.

Hur kan en vanlig arbetsvecka se ut?
Mitt arbete är som sagt väldigt varierande och vissa veckor har jag kanske en häst i träning som jag både sköter, rider och tränar, uppdelat på flera korta träningspass fokuserade på just vad den hästen behöver hjälp med. Det kan vara allt från att lära hästen att lasta sig själv i transporten till att kunna gå in i en spolspilta eller lyfta alla fötter för hovslagaren utan att sparka. Detta kan sen varvas med att jag tex. åker ut och lasttränar en häst, håller en privatlektion i hur man miljötränar sin häst eller håller en hel helgkurs i hästhantering och hur man kommunicerar med hästar för en grupp hästentusiaster. Utöver detta håller jag alltid ridlekioner en kväll i veckan där jag får chans att undervisa en grupp tjejer med sina medryttarponnyer. Det är egentligen den enda fasta punkten jag har i kalendern, övriga tider varierar från vecka till vecka.

Vad inspirerade dig till att starta ditt företag?
En fast tjänst på kontor med arbetsuppgifter som jag knappt förstod var vad som fick mig att tänka efter en gång till på hur jag ville leva mitt liv. Jag kom ganska snabbt fram till att det är bättre att satsa på att jobba med något man verkligen brinner för eftersom så stor del av ens liv spenderas på ett arbete. Eftersom hästar är det jag brinner för och jag länge drömt om att en dag driva ridläger var valet att utbilda mig till ridlärare enkelt. Parallellt med ridlärarstudierna fördjupade jag mig även i ämnet hästens beteende genom Monty Roberts utbildning via Monty Roberts International learning center (MRILC). Efter att jag slutfört dessa två utbildningar var det självklart för mig att jag skulle starta ett eget företag för att jobba vidare med både ridundervisning och träning av hästar samt undervisning i hästhantering och hästkommunkation.

Du har två olika utbildningar med lite olika koncept; dels strömsholmsmetoden och dels Monty Roberts koncept. Hur mycket skiljer dem sig egentligen? Är det svårt att tillämpa båda i det du gör?
Jag ser många likheter mellan dessa utbildningar då de båda riktar största fokus på hästens välbefinnande och gott horsemanship. Både på Strömsholm och MRILC lär man ut att man alltid ska sätta hästens behov i första hand, därefter ryttarens, och att kunskap om hästens grundläggande behov och förutsättningar är vad gott horsemanship handlar om. Det som främst skiljer dem åt är inriktningen där Strömsholm utbildar ridlärare som främst ska undervisa i ridlära medan MRILC utbildar instruktörer som ska undervisa i hästhantering och hästutbildning. Det är detta som gör att jag tycker att de båda utbildningarna kompletterar varandra så bra då jag har fått god kunskap både om hur man undervisar elever och hur man utbildar hästar från grunden. Även på Strömsholm fick vi lära oss om inridning och träning av unga hästar men på MRILC var det ännu mer djupgående.


Ridskolan Strömsholm

Har du något särskilt tips till någon som själv vill jobba med hästar?
Mitt första tips är att verkligen våga satsa på det man tycker är roligt och när man väl bestämt sig så tycker jag att det är en bra idé att vara öppen och försöka ta till sig kunskap från så många olika håll man kan. Man måste självklart vara källkritisk men jag tror på att man blir en bättre hästmänniska om man strävar efter att ständigt utvecklas och vara påläst på vad som är nytt på området.

Förutom hästarna, vad har du mer för intressen?
Förutom hästarna är min hund mitt största intresse! Vi tränar agility och jobbar på att komma ut på tävlingsbanorna inom en snar framtid. Utöver det gillar jag att pyssla med olika kreativa projekt som att måla, fotografera och skulptera. Favoritämnet i skolan vad helt klart bild.