Månadens personlighet April

Månadens personlighet är Annie Natzén! Sadelutprovaren som driver sitt företag Sadelboden i Siggebo. Hon hjälper kunder att hitta den optimala utrustningen, både hemma och ute på fält. Noggrannhet och kvalitet är något som genomsyrar hennes arbete och hon vill alltid försäkra sig om att utrustningen passar hästen – oavsett ras eller användningsområde!

Yrke: Sadelutprovare/equipmentcoach och fritidsledare
Utbildning: Jag tycker det är ganska roligt att lära mig nytt, så det har blivit lite utbildningar och kurser genom åren bla: fritidsledare, ULK I-III, hästskötare, equipmencoach och div kortare sadelprovar kurser.
Hemsida: www.sadelbodenisiggebo.se
Facebook: sadelboden, stall siggebo

När och hur började ditt hästintresse?
Det har funnits med hela livet, redan innan jag föddes fanns shettisen Lukas hemma på gården, när jag var 5 år började jag på ridskola och i den vevan fick jag min första egna ponny ett litet russföl som fick heta Brunte. Han och hans halvbror Mante finns fortfarande i familjens ägo, som nu syskonbarnen rider på.

Berätta om din verksamhet Sadelboden i Siggebo!
Jag startade mitt företag 2014. Till en början var jag inte klar över att det var sadlar jag skulle hålla på med, men så blev det. Idag säljer jag och provar ut framförallt sadlar, men även annan utrustning. Jag har en buss som jag åker ut med till stallar, men tar även emot kunder hemma på gården där jag har en liten butik. Jag har ett motto och det är att alla hästar oavsett ras och användningsområde förtjänar en passande utrustning. Därför försöker jag ha ett så brett utbud som möjligt, både vad gäller nytt och begagnat, men även olika material och passformer.

Det roligaste med mitt yrke är att man får träffa så många olika människor och hästar. Jag tycker att samarbetet med kunden är viktigt och vill gärna kunna följa och finnas tillhands över tid, inte bara när man ska köpa sin sadel. Jag vill ge en hög service helt enkelt, därför har jag även kontakt med en duktig sadelmakare som kan hjälpa till att korrigera stoppningar om det skulle behövas.

Jag har många återkommande kunder, både ridskolor och privat personer. Mina dagar ser väldigt olika ut, men ofta är det så att jag går ut till stallet hemma på morgonen, sedan packar jag bussen med de sadlar som ska med den dagen, sedan har jag bokade kunder som jag åker ut till. Oftast har jag ca 3-5 kunder per dag, arbetsområdet är ganska stort och löper i princip mellan Växjö, Jönköping och Borås, det blir många timmar i bilen, men man får se många fina platser. 

Att starta eget inom hästbranschen är en dröm för många men inte alltid så lätt. Vad fick dig att ta steget att byta bana och starta din verksamhet? Var du någonsin tveksam på hur det skulle gå?
Jag började litet med att tvätta lite täcken osv. Jag är uppvuxen i en miljö där väldigt många är småföretagare, så det var ingen stor grej att starta, alla i min familj har någon gång haft eller har eget företag. Däremot så trodde jag nog aldrig att det skulle växa sig så stort, ibland när jag tänker på det kan jag nästan bli lite förvånad själv haha! Lite tveksam känner jag mig med jämna mellanrum, man ställer sig ofta frågan om det kommer fortsätta att komma kunder, om dom är nöjda osv, men än så länge så rullar det på bra och mitt mål är att fortsätta driva företaget och utvecklas längs vägen. 

Vad är den största utmaningen med att jobba som sadelutprovare?
Det är att hitta en sadel som passar både häst, ryttare och plånbok. Att både hästar och människor ändrar kroppsform över tid gör ju inte heller det hela lättare. Det är inte säkert att en utprovad sadel passar hästen efter ett tag, man bör kolla upp sin sadel med jämna mellanrum, det kan hända ganska mycket på några månader. 

Om man vill ha din hjälp med att hitta en sadel, hur kan arbetet gå till? 
De flesta kunder tar kontakt med mig via facebooksidan: sadelboden stall siggebo. Då berättar man lite om vad det är för sadel man söker, hur hästen ser ut osv och sedan bokar vi en tid. Jag tar med mig de sadlar som jag tror kan passa. Totalt har jag ca 150 sadlar i lager men när jag åker ut med bussen får jag med mig ungefär 30-40 st.  Först kollar jag hästen på stallgången och provar ut sadlarna där. Sedan provrider vi de som låg bäst; det är viktigt att både häst och ryttare trivs i sadeln. 

Rider du mycket själv? 
Tyvärr blir det inte lika mycket längre, men jag har några hästar hemma. Framförallt rider jag min fullblodsvalack Matrix, en stor härlig fux! Det blir mycket skogsridning, men vi tränar lite dressyr ibland. Hoppning är roligt, men lite läskigt.. Det härliga med hästintresset är ju att det innebär så mycket mer än bara ridning. Jag tycker att det är superkul med all hantering! Man kan tömköra, longera, löshoppa och köra, så bara för att man inte rider under en period kan man ändå umgås med hästen.

Förutom hästarna, några andra intressen?
Alltså jag är en riktig häst nörd, så det blir inte så mycket annat… men jag försöker att umgås mycket med mina vänner på fritiden, nu på vintern åker jag  lite skidor… och min hund Asti, som de flesta av mina kunder har träffat blir ju glad när vi ger oss ut på skogspromenad!

Sen har jag ju ett hus som förhoppningsvis ska bli klart någon gång…