Månadens personlighet Juni 2018

Månadens personlighet är Fredrik Malm, banbyggare med en lång erfarenhet och många banskisser i ryggen!

Sysselsättning: Jobbar i statligt verk
Utbildning: Samtalsterapeut
Bor: Hässleholms kommun


Bild från Tidningen Ridsport

Berätta lite om din hästbakgrund! När började ditt intresse för hästar?
Jag har ridit sedan jag var 11 år. Började på ridskola ihop med min syster. Har haft egna hästar och tävlat upp till 1,50 m.

När visste du att du ville bli banbyggare? 
Jag blev hänförd av banbygge och redan som 14 åring när jag började åka med min tränare Stefan Sjögren på tävlingar.

Hur gick vägen mot att bli banbyggare och när var du färdigutbildad?
Jag började följa med lokala banbyggare och började rita av andras banor som 15 åring och började väl rita egna banor för skoj skull ett år senare. Mina föräldrar har sparat pärmar med alla gamla skisser som jag ”hittat på”, det är närmare 500 skisser. Jag blev utbildad år 2000.

På vilken nivå bygger du helst?
Det spelar ingen roll vilken nivå det är. Ett bra genomtänkt arrangemang med en engagerad arrangör som värnar om de sportsliga förhållanden såsom underlag, hindermaterial och kunnig personal är alltid kul att jobba med oavsett hur höga hindren är.

Hoppar du mycket själv?
Nu för tiden hoppar jag ingenting. Jag hoppas kunna skapa tid till det framöver.

Om du sitter och kollar på hästhoppning, kan du släppa ”banbyggartänket” och bara kolla på tävlingen som en i publiken? Och tvärtom, om du jobbar på en tävling där du själv byggt banan? 
Nej tyvärr är det svårt att inte se tävling med banbyggarögon. Varje tävling jag tittar på ser jag som kompetenspåfyllnad för min egen del.

Är det svårt att komma på nya idéer efter så många år?
Nja, ibland, det kan vara farligt att söka nya ideer i för stor grad tycker jag. När jag känner så brukar jag försöka luta mig på det jag har i ryggmärgen och tänka back to basic.

Har du något tips till den som själv har funderingar på att bli banbyggare?
Ja, titta på mycket hoppning, titta på hur hästarna regerar på olika svårigheter, skapa dig en bild av vad en svårighet är för en häst och ta kontakt med någon banbyggare för att hänga på och assistera.