Variera ridningen

Läs även: Lösgjordhet – psykisk avspändhet,
Lösgjordhet – övningar

För att bygga upp sin hästs muskler på rätt ställen krävs rätt sorts träning. Hästen måste arbeta i rätt form för att bära upp ryttaren med hjälp av sina ryggmuskler och lägga mer vikt på sina bakben. Detta för att förhindra skador och därmed få en hållbar häst.

 

Vad som är viktigt är att arbeta hästen varierat! När man själv ska hålla sin egen kropp i trim och bygga muskler, går man inte bara till gymmet och kör en timmes bänkpress, utan man tränar allsidigt för att få både kondition och styrka. Man kanske ena dagen tränar intervaller i skogen för att nästa dag jogga lugnt på asfalt, dagen därpå går man till gymmet för styrketräning etc. En och annan vilodag behöver kroppen också för att återhämta sig och få chansen att byggas upp istället för att brytas ner.

Tänk dig själv hur du skulle vilja lägga upp din egen träning. Inte vill du träna på gymmet varje dag på samma maskiner, kanske med träningsvärk, utan att få vila? Eller jogga samma sträcka dag ut och dag in på samma underlag, kanske med skoskav och värk i vaderna?

Vi som människor kan, både på gott och ont, välja själva vad vi äter och hur mycket vi vill träna. Om någon står och skriker på oss att göra fem armhävningar till, är det för att vi har valt att betala den personen att träna oss. Hästen kan inte välja sin personliga tränare!

Hästen är helt beroende av dig som ägare vad gäller foder, träning och vila. Varierat arbete bygger upp, ensidigt arbete bryter ner! Därmed inte sagt att alla hästar måste arbetas i manege regelbundet i både dressyr och hoppning, och däremellan ridas ut då och då. Man måste jobba utifrån sina egna och hästens förutsättningar. Har man en promenadhäst så har man en promenadhäst. Då arbetar man efter den hästens förutsättningar; kanske rider man ut på hårt plant underlag ena dagen, för att rida ut i skogen och klättra nästa dag, bara som exempel. Man måste inte rida i manegen i samlad form tre gånger i veckan.

skritt-ben dressyr-ben underlagskvätt

Har man däremot en tävlingshäst eller unghäst som man vill utbilda inom t.ex. dressyr eller hoppning, så är det lämpligt med variation både mellan ridhus/paddock och ridning i skog och mark. Dels för den mentala träningen att få vistas i olika miljöer, och dels för att få träna på olika underlag.

Även det arbetet som görs på ridbanan bör varieras på olika sätt. Under ett och samma ridpass kan man t.ex. variera hästens form mellan lång/låg och mer samlad, växla sits mellan nedsittning/lättridning/lätt sits och inte minst byta varv och ge hästen flera skrittpauser. Inte sitter man upp och tänker: idag ska jag bara rida i höger varv och göra skänkelvikning undan för höger skänkel i trav!

dressyr-klapp dressyr-klapp-3 dressyr-trav

Återigen, alla hästar är olika och har olika förutsättningar. Kanske har man en häst som blir stressad av uteritter, eller helt enkelt inte är snäll när man rider ut? Då får man tänka på hästens välmående eller sin egen säkerhet i första hand; man kanske kan leda hästen ute då och då istället? Kanske är det tvärtom, att hästen inte går bra att arbeta inne i manegen av olika anledningar; den kanske protesterar på olika sätt, går inte framåt, är spänd eller vägrar på hinder? Fundera då över vad som är problemet. Är hästen dåligt utbildad? Är jag som ryttare inte tillräckligt utbildad för min häst? Har hästen ont någonstans? Har jag pressat den för hårt? Är den tränad på rätt sätt och förberedd för det jag vill göra?

 

Det finns alltid en anledning till att hästen gör som den gör. Gå till dig själv och fundera på hur du kan lägga upp en varierad och inte minst rättvis träning för din häst.
En av många saker som är stärkande för hästen är att ridas ut. Se filmen nedan!