Uppsittning

Att sitta upp på rätt sätt kräver balans och kroppskontroll hos ryttaren. Det är också viktigt ur säkerhetssynpunkt. Om det blir fel, kan olyckan vara framme på nolltid.

 

Om pall eller annat att stå på finns i närheten är det skonsamt både för hästen och ryttaren att använda sig av det. Också en medhjälpare är bra att ha, som kan hålla emot i stigbygeln på andra sidan och på så sätt hindra sadeln från att glida.

Dock är det bra att också kunna sitta upp helt själv
från marken!

 

Några viktiga saker att ha i åtanke:

1. Se till att sadelgjorden är ordentligt spänd. Spänn den lite i taget och gå gärna med hästen en stund. Spänner man från löst till hårt samt sitter upp på en gång, riskerar man att hästen får sadeltvång, vilket innebär att hästen känner ett obehag vid sadling. Det kan innebära att den beter sig stressat och trampar omkring, eller i värsta fall att den reser sig eller kastar sig. Detta kan ske även efter uppsittning, vilket kan bli väldigt farligt!

2. Ha stigbygeln på en längd som gör det lätt att nå upp med foten. Ha den dock inte för lång, då kan det istället bli svårt att svinga högerbenet över hästen.

3. Håll båda tyglarna korta i vänster hand. Håll högerhanden i bakvalvet på sadeln.

4. Stå med ryggen mot hästens huvud. Står man åt andra hållet kan man falla baklänges mot hästens bakdel, om hästen skulle börja flytta sig eller gå iväg.

5. Rikta tån mot sadelgjorden, för att undvika att peta till hästen i magen. Den kan då bli irriterad och kommer med stor sannolikhet inte att stå stilla.

uppsittning1uppsittning4

6. Svinga över högerbenet och landa mjukt i sadeln! Detta är alltid viktigt men ännu viktigare på en känslig häst eller på en unghäst. Om en häst känner obehag vid uppsittning kan det bli problem att sitta upp i framtiden. Man kan också sätta höger fot i stigbygeln när man väl suttit upp, innan man sätter sig ner i sadeln, om man tycker att underlättar för att kunna sätta sig mjukt.

uppsittning5

Följer man inte dessa riktlinjer kan uppsittningen bli ett besvärligt kapitel som är svårt att få ordning på. Hästen minns obehagliga händelser och man kan därför lätt hamna i en ond cirkel. I den perfekta världen kan alla ryttare sitta upp på ett sätt som är balanserat och därmed skonsamt för hästen, vilket i sin tur skulle innebära att de allra flesta hästarna står stilla och är lugna vid uppsittning. Att en häst ”krånglar” vid uppsittning är sällan enbart hästens fel.