Trav, lättridning del 1

Att rida lätt innebär att man står upp vartannat steg.

Detta gör man med fördel när man värmer upp hästen. Man bör trava och rida lätt i båda varven några minuter innan man börjar galoppera, för att därefter så småningom börja sätta sig ner. Dock är uppvärmningen individuell för varje häst, vissa hästar blir bättre av att galoppera ganska tidigt i passet, medan vissa behöver trava fram en längre stund.

Rider lätt gör man för att ge både sig själv och hästen chansen att värma upp först, då nedsittning kräver mer av såväl häst som ryttare. Arbetsmuskulaturen måste få chansen att komma igång först. Istället för att hästen höjer ryggen och bär upp ryttaren med sina ryggmuskler, kommer ryttaren att ”trycka ner” ryggen om denne sitter ner för tidigt i passet. Det resulterar i en spänd häst med sänkt rygg som blir svårare att lösgöra.

För att lättridningen ska gynna hästen, måste det göras på rätt sätt. Ryttaren ska sitta mitt över hästen, och följa hästen i rörelseriktningen. Ryttaren får varken hamna framför eller bakom tyngdpunkten, som i trav är mitt under sadeln. Om man hamnar för framåtlutad, hamnar man framför tyngdpunkten och blir alldeles för svag i sin sits och framför allt i bålen och mellandelen (höften till knäet). Det blir då svårt att påverka hästen med sätet, både vid framåtdrivning och förhållning. Om man istället lutar sig för mycket bakåt, hamnar man i bakvikt och bakom tyngdpunkten. Man tappar lätt stabiliteten i underskänkeln, som då oftast åker fram. Det blir då svårt att påverka hästen med skänkeln. Dessutom blir ryttaren ”hängande i handen”, vilket innebär att händerna följer med kroppen bakåt varje steg ryttaren sätter sig ner.

Försök att hitta en så lodrät sits som möjligt, för att själv hitta en bra balans och vara så följsam som möjligt.

 

Läs och se en film om hästens gångarter här

Se fler filmer om sits & balans:
Den lodräta sitsen
Sitsträning på lina
i lätt sits
Lättridning i 3-takt
Trav lättridning del 2