Travbommar del 1

Bommar är något som är roligt och nyttigt, både för häst och ryttare. Hästen blir ofta lite mer pigg och uppmärksam vilket är bra för motivationen och framåtbjudningen. Dessutom är det lösgörande och stärkande då det engagerar rygg- och bakbensmuskulaturen, vilket gör det till ett väldigt bra komplement till dressyren. När det kommer till ryttaren så är det otroligt bra för balansen och känslan för takt & rytm. Man kan ha markbommar även i dressyren, t.o.m med dressyrsadel.

Man kan ha travbommarna på väg mot ett hinder, eller helt fristående. Har man travbommar mot ett hinder ska man komma ihåg att det mellan sista bommen och hindret ska vara 2,2 – 2,5 m. Mellan resterande travbommar ska det vara 1,10 – 1,30 m (dessa avstånd är för storhäst, dra bort ca 10 cm per ponnykategori)

Travbommar är förutom lösgörande och stärkande även bra för att träna takt och tempo i traven. Det kan t.ex. hjälpa till för att hålla ett jämnt tempo mot ett hinder, eller att prova att rida i olika tempon och ha olika långt mellan bommarna. Minst 3 bommar är bra att ha men det ger ännu bättre resultat om man använder fler, t.ex. 5-6 stycken. Upphöjda bommar ska man inte rida på för många gånger under samma pass eftersom det är uttröttande och ger hästen mjölksyra. Men exakt hur många gånger man bör rida över är individuellt och beror på hästens kondition och styrka. Vill man stärka en svag och dåligt musklad häst, är bommar en väldigt bra övning, men då ska man trappa upp det långsamt och inte köra slut på hästen det första man gör. Heller inte varje dag, utan variera arbetet under veckan. Viktigt är också att ta skrittpauser under ridpasset och inte rida bommarna för många gånger på raken.

Att ha travbommar på rakt spår är ett utmärkt sätt att lära sig hålla en rak linje och få hästen rak. Bäst är om bommarna är målade och att mitten har en och samma färg på alla bommar. Då märker man om hästen avviker från linjen eller inte. Ryttaren lär sig att ha hästen mellan hjälperna. Det märks om ryttaren är stadig, med en tydlig hjälpgivning och kan rida hästen rak, eller om ryttaren har något osäkra hjälper och får hästen att bli ”vinglig” (pendlar mellan höger/vänsterställd eller börjar röra sig åt sidorna och avvika från linjen). Att rida på rakt spår kan vara svårare än man tror, eftersom att viljan och ambitionen att rida hästen rak kan bidra till att ryttaren ”gör för mycket” och börjar korrigera med för stora hjälper när det kanske inte ens är nödvändigt. Detta kan i sin tur göra hästen vinglig, även om tanken var precis tvärtom. Det man ska tänka på när hästen blir vinglig är att inte korrigera för mycket med höger/vänster-hjälper då det tenderar att göra det hela ännu vingligare, utan att i stället sitta still, hålla lika på båda tyglarna och driva hästen något framåt.

Att rida hästen i en bra och avspänd form kan upplevas något svårare på rakt spår än på böjt. På ett böjt spår får man ofta lite ”gratis” hjälp av att rida hästen böjd och ställd. Men faktum är att om hästen verkligen går ärligt i form på ett böjt spår, med lika stöd på båda tyglarna och trampar på med båda bakbenen fram till bettet, så kommer den även att göra det på det raka spåret. Det som kan upplevas som en bra form på ett böjt spår, kan därmed vara en falsk känsla och så fort man kommer ut på det raka spåret så tappar man den där lilla formen man hade. Med bommar inblandat kan det därför bli ännu svårare, eftersom att hästen då kanske tittar lite extra eller kanske taggar till lite. Då beror allt på ryttarens förmåga att själv slappna av och kunna inverka i det läget för att få hästen att jobba rätt. Det behöver inte heller handla om att hästen är spänd eller avspänd utan helt enkelt att ryttaren blir spänd och just för tillfället inte klarar att få hästen att jobba med musklerna på rätt sätt. 

Kom ihåg att bommarna i sig är ett jättebra hjälpmedel på vägen mot att få en lösgjord häst som arbetar i en bra form. Det behöver inte vara perfekt från början, det KAN inte vara perfekt från början. Ta bommarna ett par gånger, håll lika på båda tyglarna och driv lika med båda skänklarna och efter ett antal gånger kommer hästen bli mer och mer avspänd. Försök sätta hästen i ett lugnt tempo som gör att den får ta i lite över bommarna, men ändå med lite energi från början så den får bra förutsättningar att orka sig igenom serien. Och även om man inte får en bra känsla just över själva bomserien, kan man dra nytta av det till ett litet dressyrpass efteråt, eller kanske bara när man travar av hästen. Bommarna är ett jättebra verktyg!