Vinter i stallet – plusgrader

vintersol

Höst och vinter kan vara härligt på många sätt och vis. Luften är frisk, solens strålar silas mellan de röd-gula
trädgrenarna, snart kommer snön och plötsligt kan man även ta en kvällsritt ute i skogen utan att det är alltför mörkt.

Hur underbart det än kan låta, har denna tid också en baksida; regn och lera varvat med minusgrader och frost! Även om skurarna kan vara korta och solen direkt efteråt kikar fram, lämnar regnet ändå långvariga spår efter sig i form av LERA! Då leran stelnar i kylan blir marken istället knagglig att gå på.

 

UPPMVad ska man vara extra uppmärksam på?

Hagarna är största problemet vid den här tiden. Särskilt mindre hagar är svårskötta då hästen har så liten yta att gå på. Men även stora beteshagar kan bli otroligt leriga, framför allt i området runt grinden, eventuella vattentunnor eller utfodringsplatser. När det sedan fryser, stelnar leran och marken där hästarna gått blir vinterlera3ofta mycket knagglig och bucklig. Detta medför en stor risk att hästen skadar sig. Om man vet att det kommer frysa på, kanske man har möjlighet att kratta till de värsta ställena eller t.o.m sladda hagen så den blir mer plan. Dock minskar detta inte risken för halka, där får man i stället se till att hästen är broddad.

PLUSGRADER
Där hästen oftast rör sig, blir underlaget snabbt förstört och har svårt att ”återhämta sig”, om inte man låter hagen stå tom ett tag tills det värsta torkat upp. Om man har möjlighet kan man också flytta på vattentunnor och kanske sätta öppningen till hagen på ett helt annat ställe. Då får den värsta leran möjlighet att torka.

Många hästar utfodras i hagen. Här gäller det att försöka hitta den minst leriga platsen att lägga höet. Om hö utfodras direkt på marken, riskerar det att trampas ner i leran. Hö som trampas ner och blandas med lera samlar på sig bakterier och svampar som kan göra hästen sjuk om den vinterlera2äter det. De flesta hästar vill inte äta lerigt foder, men förlorar då istället en del av sin dagliga fodergiva. Foder + lera påverkar både hästens hälsa och hästägarens plånbok negativt.

Håll hästen ren, framför allt ben och hovar! Hästen kan drabbas av
mugg, rasp, lymfangit, eller hovböld.

Mugg är en hudinflammation som drabbar hästens karleder (mellan hovskägg och hov). Huden, som egentligen ska verka som en barriär mot bakterier, är vid karlederna tunn och känslig. Om den huden då ständigt är fuktig och smutsig, särskilt på hösten då det ofta är lerigt ute i hagen, försämras skyddet och huden kan lätt bli sårig och infekterad. Det är då inflammationen uppstår.

Rasp kan bli en följd av att muggen inte behandlats i tid. Då har skorporna spridit sig upp till skenbenet. Rasp kan i sin tur leda till lymfangit, en inflammation i lymfkärlen i hästens ben. Lymfkärlens hovlera (3)uppgift är att transportera vätska från vävnaderna, men vid lymfangit stannar vätskan kvar i benen, som då blir svullna.

Hovböld uppstår i hovens läderhud om den t.ex. trampat på något vasst eller blivit sömstucken. Lera innebär bakterier i mängder och om hästen ständigt står i leriga hagar, samlas dessa bakterier i hovarna och kan krypa upp i de minsta små hålen som hästen kan tänkas ha. Detta i sin tur kan orsaka en hovböld.

Minska risken för skav av utrustningen genom att noga borsta och tvätta bort lera dagligen! Det är inte bara hovar och karleder som är känsliga. Skenbenen kan få skav efter skydd och lindor, sadel/sadelgjord kan ge skav på magen/ryggen, tränset kan ge skav på huvudet, täcke kan ge skav på manken etc.